Verslag van dagtocht naar Hattem en Nijverdal


Verslag van onze dagtocht op 8 september

Om op tijd bij de bus te zijn moesten we in de ochtend al vroeg uit de veren……om 7.00 uur vanuit Almere vertrokken om onderweg nog de diverse deelnemers op te pikken en om uiteindelijk rond 7.50 uur op de Sportlaan in Amstelveen aan te komen. Om 8.00 uur precies hadden alle deelnemers aan de dagtocht zich daar verzameld en gingen we met de oude GVB 110 (voormalig stadsbus Amsterdam) richting Hattem om daar het Bakkerijmuseum te gaan bezoeken. Eigenlijk zou deze rit gereden gaan worden door de semitour bus GADO 2751 doch door problemen met de bladveren moest deze helaas in de stalling blijven. Gelukkig had de GVB 110 een snel diff gekregen zodat deze op de snelweg ook 90 km/h kan halen. Via de A 1 en A 6 bereikten we al spoedig restaurant Hajé (La Place) aan de A 6 en daar werd even gestopt voor een sanitaire pauze. Na enkele minuten waren we weer op pad en bereikten rond 10.05 Hattem.

Daar aangekomen was er uiteraard voor eenieder koffie met een bakkers krakeling. Aansluitend kregen we door één van de bakkers aldaar een mooi verhaal te horen over het reilen en zeilen in het bakkers wereldje. In de snelcursus “samen bakken” werd ook uitgelegd hoe je zelf lekkere broodjes kunt maken en……u snapt het al…..na de uitleg mochten we zelf aan de gang om een heerlijk broodje te maken en te laten zien of we het gesnapt hadden. Met wat hulp van de bakker lukte het eenieder om een heerlijk broodje te maken en dat mochten we ook mee naar huis nemen voor het ontbijt van de volgende dag.
Daarna was er nog voldoende tijd over om het bakkersmuseum te bewonderen en om nog even een gezellige wandeling te maken door het leuke centrum van Hattem.

Rond 12.15 uur gingen we smullen van een heerlijke bakkers lunch die, hoe kan het ook anders, uit kersverse broodjes bestond die nét gebakken waren. Het smaakte allemaal heerlijk en behalve broodjes was er ook heerlijk krentenwegge en suikerbrood. Prima verzorgd dus.

Rond 13.30 uur zaten we weer in de museumbus die ons na een uurtje rijden in Nijverdal zou gaan brengen. Op de Koersendijk is daar al jarenlang de Bowlingboerderij te vinden….in de verre omstreken bekend van het smullen aan de “Twentse toafel”. Maar zover was het nog niet.
Allereerst gingen we gezellig Pyramide bowlen en dat zorgt altijd weer voor veel lol……

Bij het Pyramide bowlen krijg je met ca. 5 spelers op de baan een formulier in de vorm van een Pyramide met allemaal cijfers erop……de bedoeling is dan dat je met je groep spelers al die cijfers één voor één gooit en ook wegstreept. Je hebt 1 één, twee tweeën, drie drieën enz. tot tien tienen.
Elke spelers gooit, net zoals bij gewoon bowlen tweemaal achter elkaar. Het resultaat van de twee worpen tel je bij elkaar dus……als je in de eerste worp een 2 gooit en in de tweede worp een 7, dan tel je die bij elkaar op en streep je het eindresultaat, een 9 dus, weg van het formulier en dan mag de volgende speler. Die gooit een 2 en een 4 en streept dus een 6 weg.
Het spreekt als vanzelf dat de nummers 1, 2 en 3 het moeilijkst zijn om te gooien. Gooi je gelijk in de eerste worp een 1, 2 of 3 en wil je die houden, dan moet de tweede worp in de goot belanden want zodra er nog een pin omgaat is het geen 3 meer maar een 4.
Lachen dus en heel veel plezier. Wat tot nu toe nog nooit lukte maar nu wel was dat we nog binnen het uur de eerste ronde al helemaal klaar hadden. Snel dus begonnen met een tweede ronde en ook daarbij lukte het om die binnen het tweede uur vol te maken. De winnaars van de eerste ronde gingen met een klein leuk prijsje naar huis en de winnaars van de tweede ronde kregen een rondje drank aangeboden.

Na een kleine sanitaire pauze en gelegenheid om te roken was het tijd voor het smullen aan de “Twentse toafel”. In 2 uur tijd onbeperkt smullen van 64 producten en gerechten en……echt alles stond er. Van voorgerechten, (soep en salades) hoofdgerechten (vis, vlees, diverse groenten, diverse aardappelen, makreel, paling) en nagerechten (ijs, vruchten, koek)…..te veel om op te noemen. Zelfs de grootste holle bolle Gijs gaat dit niet wegstouwen en het smaakte allemaal subliem.

Toen eenieder na het ijs en de koffie voldaan was kozen we ervoor om al rond 19.00 uur weer aan de terugreis te gaan beginnen (gepland was 19.30 uur). We zouden dan op een mooi tijdstip terug zijn aan de Sportlaan in Amstelveen (Sportpark Meerkamp) en onze chauffeur Wesley zou dan ook mooi met zijn rijtijd uitkomen. Ter hoogte van Stroe werd op de A 1 nog even een sanitaire stop ingelast en zonder problemen bereikte onze oldtimerbus rond 21.30 uur Amstelveen.

Ondanks het wat lage aantal deelnemers (17 stuks) werd het een super geslaagde dag en willen we als bestuur van P.V. Bowlen Wesley heel hartelijk dank zeggen dat hij voor ons op zijn vrije dag heeft willen rijden. Geniet van de mooie plaatjes bij het verhaal.    Peter.